Hampputuotteet ja niiden hoito

Hamppuruseteista on saatavilla erilaisia värivaihtoehtoja. Tarkista valikoima verkkokaupasta
No Denim -hamppukankainen olkalaukku

HAMPPU

”Ekosysteemin eheyttäjä”

Kankaaksi tuotettava kuituhamppu on luonnostaan yksi ekologisimpia kasvikuituja.  Kasvina kuituhamppu on aivan oma lajinsa.

Hamppukuitu vaatii viljeltäessä vähän, mutta antaa sitäkin enemmän niin maaperälle kuin kankaana ominaisuuksiensa ansiosta. Hampulla, kuten luonnonmateriaaleilla yleensäkin, on paljon hyviä ominaisuuksia.

Se on jo luonnostaan nopeakasvuinen, ei vaadi lannoitteita, eikä juurikaan vettä, joten sen viljely ei edellytä keinokastelua. Kangasteollisuuteen käytettävä kuituhamppu on tuholaisen- ja rikkaruohonkestävä eikä se vaadi tuholaistorjunta-aineita, eikä niitä sen vuoksi ole tarpeen edes käyttää tai valmistaa. Sen vuoksi hampulle on harvoin hankittu luomusertifikaattia, koska kangas itsessään kasvaa jo luonnonmukaisesti ilman ylimääräisiä kemikaaleja.

Jo viljelyn aikana kuituhamppu korjaa ekosysteemiä. Pitkillä juurillaan se kuohkeuttaa ja parantaa maaperää, tuoden ravintoaineita syvemmältä maaperästä pintaan, jopa puhdistaen maaperää. Kasvi käyttää tehokkaasti hiilidioksidia, jopa puitakin tehokkaammin. Se on erinomainen vuoroviljelykasvi, kestäen kuivuutta ja estäen eroosiota. Esimerkiksi Kiinassa on alettu lisätä merkittävästi kankaaksi jalostettavan kuituhampun viljelyä alueilla, jonka maaperää puuvillan viljely on köyhdyttänyt ja pilannut.

Kankaaksi tuotettava kuituhamppu on siis viljelykasvina erittäin hyödyllinen, koska jo sen viljely tuottaa monia ympäristölle ja ihmisille ekologisesti positiivisia vaikutuksia. Kaikenlisäksi se on erittäin satoisa verrattuna moneen muuhun kasvilajiin.

Kankaana hamppukangas hylkii likaa ja poistaa hajuja. Se on myös antibakteerista ja antaa hyvän suojan UV-säteiltä. Kankaassa on maanläheinen ja eläväinen pinta, tietynlainen huoleton ja rouhea epätasaisuus kuuluu kankaaseen.

Real Fabricin käyttämä hamppukangas on osin eurooppalaista, niin kuidun kasvatuksen kuin kankaan tuotannon osalta. Osa tulee Kiinasta vastuullisen kangastoimittajan kautta. Kiinassa hamppua on alettu viljellä alueilla, jossa puuvilla on köyhdyttänyt maaperää ja hampulla saadaan maaperästä jälleen viljelykelpoista myös muille viljelykasveille.

 

Ruseteille, solmioille ja solmukkeille vesipesua ei suositella sen vuoksi, että niiden malli ja ryhdikkyys voivat muuttua. Ensisijaisesti näille tuotteille suositellaan säännöllistä tuuletusta ja tahrojen poistamista tuoreeltaan. Vaaleista tuotteista aurinko on tehokas tahrojen vaalentaja. Mikäli tuote vaatii perusteellisen pesun, tuotteet voi varovaisesti pestä käsin n. 30 asteisella vedellä, nestemäistä pesuainetta käyttäen. Muista kuositella muotoonsa kosteana ja kuivattaa muotoonsa oiottuna, että tuotteen muoto säilyisi mahdollisimman muuttumattomana.

Hamppukankaiset laukut, kassit ja lompakot. Suosittelen käsinpesua, jonka jälkeen tuote kuositellaan muotoonsa. Käsinpesuun pätevät samat ohjeet kuin yllä asusteiden osalta. Hamppu kestää hyvin silitystä.

Hamppupyyhkeet kestävät 60 asteen pesun, joskin materiaalille 40 astettakin riittää ominaisuuksiensa ansiosta. Näin ollen voit vuorotella halutessasi 40/60 asteen pesujen välillä.

Hamppukangas on luonnonmateriaali eikä näin ollen hyödy huuhteluaineen käytöstä ja en sitä suosittelekaan, että kankaan luonnolliset ominaisuudet säilyvät.